Friday, August 3, 2012

Nikmat Sihat Itu


Aslmkm w.b.t

Alhamdulillah,  betapa aku bersyukur atas nikmat kesihatan yang tidak ternilai ini. Benarlah kata-kata yang selalu didengar. Kita ini selalu benar mengerti betapa sesuatu itu amat bernilai setelah kita kehilangannya. Jarang sekali kita menghargai sesuatu yang kita ada. Begitu juga aku, ianya samasekali tidak berkaitan dengan manusia, Cuma terasa betapa bernilainya nikmat sihat itu setelah diuji dengan kesakitan. Bukan teruk sangat pun, tapi 3 hari terlantar diatas katil dan hampir seminggu diuji dengan demam membuatkan aku mengerti betapa kerdilnya aku. Betapa selama ini, hidupku dengan belas kasihan Allah semata-mata. Ditarik sedikit nikmat yang satu itu, aku sudah tidak berupaya. Allahuakhbar, aku menyakini keagunganMu ya Allah, Tuhan pencipta sekalian makhluk.


Ketika solat tidak mampu didirikan dengan sempurna, lantaran kaki yang tak mampu berdiri dan bertahan lama, ketika makanan tak mampu ditelan lantaran sakit tekak yang teramat, ketikamana batok yang tidak henti-henti menganggu masa tidur. Betapa aku mengharapkan agar nikmat sihat itu dikembalikan padaku. Biarpun sekejap cuma, aku ingin sihat kembali, doaku sentiasa.


Namun, kesakitan ini memberi aku 1001 ibrah. Walaupun kadangkala hati dihasuti dengan bisikan syaitan laknatullah sehingga aku mengira2 siapa sahabat2 yang mengambil berat akan diriku dan siapa yang berada denganku hanya pada waktu senangku. Astaghfirullahala'zim, cukup halus jarum Iblis durjana. Sedangkan seharusnya aku berhusnuzhon dengan sahabat2 seperjuanganku. Barangkali ada yang tidak mengetahui perihal kesihatanku, barangkali ada yang sedang mengalami musibah sebagaimana diriku, dan barangkali ada yang sedang sibuk bersengkang mata membanting tulang bergerak kerja untuk Islam tercinta. Malah, mungkin aku juga tidak mengambil berat perihal sakit atau sihatnya sahabat2ku, jadi ini mungkin wasilah untuk menyedarkan aku. Maka sakit ini aku terima dengan redha.


Benarlah kita hidup ini hanya dengan rasa belas Allah yang bersifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim. Bagaimana mungkin kita bermegah diri dengan apa yang kita miliki. Yang kaya- raya, hartawan,jutawan andai Allah berkehendak boleh saja jatuh miskin pada bila-bila masa, yang sihat boleh saja jatuh sakit dan mati tiba-tiba. Semuanya atas kehendak Allah s.w.t. kita miliknya tiada hak untuk mempertikai apatah lagi melawan Iradahnya.


Oleh itu, hairan sekali masih ada yang tidak beryukur dengan menggunakan nikmat kurniaanNya sesuka hati. Apakah mereka kira nikmat sihat, nikmat kaya, nikmat cantik itu milik mereka? Barang yang dipinjam seharusnya dijaga dengan penuh adab sebagai seorang peminjam bukan? Harta melimpah-ruah yang kau miliki itu milik Allah, maka keluarkanlah zakat sebagaimana yang diperintahkannya, kecantikanMu itu pinjaman Allah, maka tutupilah auratmu sebagaimana yang telah ditetapkanNya, sihatMu itu atas ehsan Allah, maka berjuanglah diatas jalanNya, serulah manusia kearah kebaikan dan cegahlah manusia dari melakukan kemungkaran. 

Akhir kata :
                  "Ayuh menjadi hamba bersyukur"


* wlupun entri ni brhenti scr mengejut (sbb xtau dh nk susun kata mcm mana huhu), hope kita sama2 dpt ambil ibrah ...(^_^)

No comments:

Post a Comment